“Støjklagen” – Hvad sker der?

Flere har spurgt om hvad der sker med klubben, da der nu er lukket 100% for udendørsskydning. Læs videre for en opsummering af hvad der er sket.

I sommeren 2015 bliver vi kontaktet af kommunen som… ikke direkte har modtaget en klage… men som dog er blevet kontaktet af nogen som mener at vi støjer mere end vi må.

Det undrer os meget, da vi altid har skudt væsentligt mindre end vi egentlig har skydetid til. “Klagerne” er ikke synderligt præcise, så det er svært at sige hvad der har gjort udslaget.

I de seneste 10-20 år har Skytteforeningen fulgt et internt regelset, som havde til formål at sikre at vi kun støjer på tidspunkter hvor det generer mindst. Dvs. vi skyder kun om onsdagen hvor det er klubaften, og så ganske enkelte lørdag formiddage. (De fleste andre skytteforeninger har fast åbent på alle lørdage, men det har vi aldrig haft.) Dertil kommer 2-3 stævner og kurser om året, hvor vi er nødt til at tage både lørdag og søndag i brug.

Efter mødet med kommunen bliver det klart at der er rod i dokumenterne, både hos os og hos kommunen. I sin tid var det amterne som stod for at lave miljøgodkendelser, men da amterne blev nedlagt, overgik dette arbejde til kommunen. Dog er vores bane lavet lang tid før digitalisering, internet og den slag det blev moderne… så det eneste kommunen har liggende er en miljøgodkendelse fra 1982. Flere medlemmer hos os selv, mener at der findes en meget nyere godkendelse. Men den er ikke til at støve op. Ved de senere års mange skift af formænd og kassere, er der desværre forsvundet en del mapper med dokumenter.

Situationen nu

Godkendelsen fra 1982 siger at vi må skyde 4 hverdagsaftner og 10 lørdage, samt afholde 3 stævner. På de 10 lørdage skal skydning foregå fra kl. 13.00-15.00. Og alt dette kun i sommerhalvåret. Da der blev søgt om skydetider i 1982, var der ingen der tænkte på at man kunne finde på at være ude i kulden om vinteren.

Det betyder at vi nu ikke længere kan skyde om lørdagen når det generer mindst, men i stedet er tvunget til at skyde, lige når alle naboerne har slukket græsslåmaskinen.

I løbet af sommeren blev det samtidig klart at det var mere praktisk for os at bruge de tildelte fire hverdage i stedet for de få begrænsede lørdage. Igen er resultatet at vi larmer når folk har fri, hvis vi følger reglerne.

Hvad gør vi fremover?

Da vi er klart overbevist om at Engesvangborgerne ikke ønsker at vi skyder fire hverdagsaftner om ugen hele sommeren, er vi gået i gang med at undersøge mulighederne for at vi lovligt kan komme til at skyde når det generer mindst. Vi kører af flere spor:

Den nyere godkendelse skulle være lavet så sent som omkring 2007, og vi er i færd med at undersøge alt hvad vi kan for at fremskaffe en kopi. Sidder du og læser dette, og var du med dengang, og kan huske noget, så sig endelig til.

DGI er gået ind i sagen og har fundet ud af at hvis vi skal følge den godkendelse fra 1982, så er vi meget ringere stillet end andre lignende skytteforeninger. Vi har derfor gang i et samarbejde med DGI og Skydebaneforening danmark, som muligvis ender med at vi laver en ny støjmåling. Formålet med dette er at få lov til at skyde om vinteren og lørdag formiddag. Begge dele er tidspunkter hvor støjen fra banen generer mindre, end det gør om sommeren.

Vi undersøger muligheder for støjdæmpning. På trods af at området er fredet, kan vi dog stadig have en del muligheder for at dæmpe støjen.

Vi har gjort opmærksom på at meget af det skyderi man kan høre i Engesvang slet ikke stammer fra vores bane. Omkring byen er utallige jagtområder, og man kan også høre de andre nærliggende skydebaner. Desværre har vi ikke mulighed for at kontakte de personer som har “klaget”, så vi kan desværre ikke rigtig finde ud af om det virkelig er os de har hørt.

Lige meget hvad vil det være lækkert at få alt det papir-tekniske opdateret og helt i orden.

En ting er sikkert: Vi ses igen på udendørsbanen så snart vi rammer april.

Dette indlæg blev udgivet i Info om foreningen. Bogmærk permalinket.

3 Responses to “Støjklagen” – Hvad sker der?

 1. Knud Pilgaard skriver:

  Uden at vide det helt presis så kunne jeg da forestille mig at det der har irriteret folk nær skydebanen er da den blev godkendt til ipse , vi der boede tættest på følte at der var udbrudt krig på holten og det var ikke kun om onsdagen at der blev skudt voldsomt , personligt generede det ikke mig og min familie , men havde da mine bekymringer på banens vegne over at der kom folk med egen nøgle om skød op til 3-4 gange om ugen i op til 2 timer

  • Webmaster skriver:

   Hej Knud
   Mange tak for din kommentar. Det er faktisk det første håndgribelige information vi har fået.

   Til IPSC måler man tid vha. en timer som registrerer lyd. Dette gør at det kun er muligt at skyde en person ad gangen. (Dette skal ses i modsætning til at der ved mere traditionel skydning kan stå helt op til 10 personer og skyde på en gang.) Dette giver et væsentligt lavere antal skud end “normalt”.
   Selve IPSC-godkendelsen ligger mange år tilbage, og der er blevet skudt IPSC i årevis derude, så det er nok ikke den i sig selv som har gjort udslaget.

   Skydningen som sport er, lige som alle andre individuelle sportsgrene, blevet meget mere populær de senere år. Vi har set det ved at der har været væsentlig større efterspørgsel efter kurser, firmaarrangementer, og kommunale arrangementer de senere år. Ligeledes har vi haft meget mere aktivitet til vores åbnet hus-arrangementer. Disse ting larmer en del, og sammen med det faktum at der også var en del af de nøgle-ejene skytter som besluttede sig for at træne mere, har ganske sikkert bidraget til det lydbillede du beskriver.

   Det glæder os at du skriver at du dog ikke har været generet af det. Det er også det svar vi har fået flere gange når vi har spurgt omkring. Flere af medlemmerne i foreningen bor selv tæt på banen, og kan altid høre når der skydes, og kan heller ikke nikke genkendende til at det skulle være mere generende end så meget andet der larmer i Engesvang.

   Selvom banens aktivitet altid har ligget langt under hvad der er normalt for tilsvarende baner, så er det naturligvis ikke vores ønske at genere nogen. Vi har derfor brug for netop kommentarer som din. Det hjælper os til at forstå hvad problemet er så vi kan begrænse generne mest muligt.

   Vi har lukket for “nøglesystemet” da det egentlig ikke bidrog med ret meget til foreningen, men der vil dog stadig kunne forventes en smule skydning på dage som ikke er onsdag aften. Dels fordi det under tiden er praktisk at dele skydetiden lidt op, og dels fordi vi pga. den gældende godkendelse har været nødt til at flytte vinteraktiviterne til sommerhalvåret.

   Vi hører gerne flere kommentarer. Føler man sig generet, så kontakt os endelig. Vi kan fanges på mail eller telefon, eller endnu bedre: kig forbi en onsdag og se hvad der sker… måske er det endda starten på en ny hobby 😉

   • Hans Rytter skriver:

    Hej
    Jeg er formand for Funder Skyttekreds, og vi har også haft henvendelser fra en enkelt person omkring støj fra vores skydebane.
    Kan godt forestille mig, at det kan være samme person, som har “klaget” over jeres skydebane.
    Det drejer sig om en Gert Vestergaard, Kollerhus 7, 8600 Silkeborg.
    Han ligger i lige linie af jeres skudretning.
    Han har købt ejendommen i 2015, og skrev til os første gang i august 2015.
    Medmindre henvendelsen til kommunen har været anonym, så kan I bede om at få oplyst navnet på “klageren”. Hvis kommunen har navnet (navnene), så er de forpligtet til at oplyse det.
    Mvh
    Hans Rytter
    22521199

Der er lukket for kommentarer.